Kippenwereld, voor al uw kippeninfo

Kalkpoten

Wat zijn kalkpoten?

Kalkpoten worden veroorzaakt door de kalkpootmijt (Cnemidocoptes mutans). De kalkpootmijt is een kleine mijt die je met het blote oog niet kan zien. De mijt leeft tussen de pootschubben, waardoor de schubben open gaan staan. De uitwerpselen van deze mijt zorgen voor de wit/grijze aanslag die zichtbaar is als de kippen kalkpoten hebben.

 

Wat zijn de symptomen van kalkpoten?

Beginnende kalkpoten kun je herkennen aan de openstaande pootschubben. Bij verder gevorderde kalkpoten ontstaat er een wit/grijze kalkachtige aanslag op de poten.

Hier zie je een duidelijk voorbeeld van een vergevorderde kalkpoot. Foto is gemaakt door Dierenkliniek de Toren, in  Drachten (http://www.dierenkliniekdetoren.nl)

 

Hoe vindt besmetting plaats?

Kippen kunnen besmet raken door andere dieren die kalkpoten hebben, door besmette grond of besmet strooisel. De kalkpootmijt kan ook via mensen worden verspreid.

 

Hoe kan je kalkpoten voorkomen?

Voorkomen kan niet, maar je kan wel de kans op kalkpoten verkleinen. Het is belangrijk dat je zorgt dat de hokken waar de kippen in verblijven goed droog blijven, want de kalkpootmijt leeft het liefst in een vochtige omgeving. Verder is het belangrijk dat je de hokken goed schoon houd en regelmatig ontsmet.

 

Wat zijn de gevolgen van kalkpoten?

Kalkpoten kunnen, behalve jeuk, ook ontstekingen veroorzaken. Door de ontstekingen vind er verkalking van de opperhuid plaats. Ook kunnen de ontstekingen leiden tot bloedende poten en in het ergste geval raken de poten verlamd of misvormd. 

 

Hoe moet je kalkpoten behandelen?

Er zijn verschillende manieren om de kalkpoten te behandelen. Bijna elke kippenhouder heeft zo zijn/haar eigen manieren om kalkpoten te bestrijden.

Wat heel belangrijk is, is dat zowel het hok als de poten goed worden ontsmet met een ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld: Dettol).

De volgende manier geniet mijn voorkeur:

Nadat je de poten een aantal minuten in een bak een ontsmettingsmiddel hebt laten weken, kan je voorzichtig met een (tanden)borstel een deel van de korsten verwijderen.

Daarna maak je de poten droog en smeer je ze in met een dikke laag vaseline of uiervet. Vervolgens scheur je een aantal repen stof van +/- 30 cm, en wikkel die om de poten. Je begint boven aan, gaat dan naar beneden, om de tenen heen en vervolgens moet je de repen stof goed vastknopen. Daarom heen breng je nog een laag vaseline of uiervet aan. Op deze manier komt er geen zuurstof bij de poten, waardoor de mijt dood gaat.

Dit laat je een aantal dagen (dag of 3) zitten en daarna haal je het er af. Nog eens ontsmetten en als laatste de poten voorzichtig met een (tanden)borstel schoonmaken.  

Je moet zorgen dat het hok (vooral de zitstok) echt goed schoon en ontsmet is, anders is al je werk voor niets geweest.

Op deze foto's is goed zichtbaar hoe je de poten in moet wikkelen. De foto's zijn gemaakt door Gonda Grammet, die overigens ook de manier van behandelen heeft ontwikkeld.

Maak jouw eigen website met JouwWeb