Kippenwereld, voor al uw kippeninfo

Veerluis

Wat zijn veerluizen?

Veerluizen en veermijten zijn ectoparasieten die leven op de kip. Deze luizen leven van het eiwit dat in de veren zit (keratine). Het zijn hele kleine 8-potige beestjes.

Er zijn verschillende soorten veerluizen:

- De lange veerluis (Goniocotis): Leeft tussen de veren, over het algemeen de in de buurt van de slagpennen en de dekveren.

- De kleine veerluis (Coloceras): Leeft vooral op de rug, de nek en het gebied rond de cloaca.

- De veermijt (Megninia columbae): Leeft in de veerschacht en in het veerpoeder.

- De schachtmijt (Falculifer rostratus): Leeft vooral tegen de schachten van de veren aan, meestal bij de slag- en staartpennen.

 

Wat zijn de symptomen van veerluis?

Doordat de luizen jeuken gaan de kippen zich krabben. Ze gaan dan met hun kop in de veren. Meestal in het gebied rond de cloaca. De luizen zorgen ervoor dat er vaak veren uit vallen, waardoor de kip kale plekken kan krijgen. Ook kunnen de veren beschadigd raken. In sommige gevallen blijven enkel de schachten van de veren over.

Als je de kippen oppakt en goed controleert zie je vaak de luizen en neten (witte kalkachtige bolletjes) zitten. Ook een geschilferde, geïrriteerde en uitgedroogde huid kan worden veroorzaakt door de luizen. Doordat de kippen zichzelf krabben kunnen er wondjes ontstaan.

Het schudden van de kop kan erop duiden dat ze op last hebben van kopluis. Vooral bij kippen die kuiven hebben tref je vaak kopluis aan.

 

Hoe vindt besmetting plaats?

De meeste veermijten en luizen zijn vrij besmettelijk. Besmetting kan plaatsvinden via andere kippen of vogels. Vooral hanen hebben een belangrijke rol in de besmetting. Door het treden kunnen ze luizen oplopen en ook weer doorgeven.

 

Hoe kan je veerluis voorkomen?

Veerluizen kun je voorkomen door de kippen preventief tegen luizen behandelen, maar daar zijn ook nadelen aan verbonden.

 

Wat zijn de gevolgen van veerluizen?

Veerluizen veroorzaken, behalve veel jeuk, vaak ook voor veeruitval. Bij een grote uitbraak kan het voor komen dat de luizen de wortel van de veer aantasten en kunnen er dus geen nieuwe veren aan groeien.

Ook kunnen luizen zorgen voor veel stress. Waardoor de kippen niet lekker in hun vel zitten en er een kans is dat de ei productie daalt.

 

Hoe moet je veerluis behandelen?

Behandelen is heel belangrijk! Doe je niets, dan blijven de luizen voor altijd op de kip zitten.

Bij dierenwinkels kan je verschillende insectdodende middelen krijgen. Sprays, druppels of poeders. Lees goed de gebruiksaanwijzing door voordat je de kippen behandeld. Zorg dat het hele lichaam goed behandeld, maar behandel met mate. Pas op voor de ogen, want dat is een gevoelige plek. De behandeling moet je na ongeveer een week herhalen, zodat alle luizen en ook de neten zijn verdwenen.

Je moet de kippen na een aantal dagen nogmaals behandelen, zodat ook de later uitgekomen eitjes worden gedood.

Sommige luizen en mijten zijn moeilijker te behandelen. Blijven de kippen last houden van deze luizen of mijten is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.