Kippenwereld, voor al uw kippeninfo
Home » Kippenziekten » Pootproblemen » Bumblefoot

Bumblefoot

Wat is bumblefoot?

Bumblefoot (ulceratieve pododermatitis) is een bacteriele infectie. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie onder de voetzolen van de kip die tot nare gevolgen kan leiden.

Het is een ontsteking die bij veel, vaak zwaardere, vogels voorkomt. Vooral vogels die in gevangenschap worden gehouden zijn er gevoelig voor. 

 

Wat zijn de symptomen van bumblefoot?

De poot gaat opzwellen, waardoor de kip mank kan gaan lopen. Vaak is er op de zwelling een donkere stip te zien. 

 

Hoe ontstaat bumblefoot?

Een bumblefoot kan ontstaan door het constant lopen op een harde, scherpe of ruwe ondergrond. Hierdoor kunnen er wondjes ontstaan, die gevoelig zijn voor de Staphylococcus aureus bacterie. Ook niet afgeronde zitstokken kunnen wonden veroorzaken.  

 

Kan je bumblefoot voorkomen?

Om het te voorkomen moet je zorgen dat de kippen zo min mogelijk lopen op een harde, scherpe of ruwe ondergrond. Ook is het verstandig de hoeken van de zitstok(ken) afgerond worden.

Als je toch een wondje ontdekt moet je het goed schoon houden en ontsmetten. Daarna kan je het behandelen met een wondverzorgingsproduct (bijv. acedermspray), je kan er een pleister op plakken of verbinden met een verbandje.

 

Wat zijn de gevolgen van bumblefoot?

De kip begint te manken. Later zal hij/zij de poot helemaal niet meer gebruiken. Hoe langer je een kip laat rondlopen met een bumblefoot, hoe kleiner de kans dat het geneest.

 

Hoe moet je bumblefoot behandelen?

Over de behandeling van bumblefoot is niet veel bekend. Enkele middelen die wel eens worden genoemd zijn Sperti (aambeienzalf) en groene leem. Helpt dit niet, dan zou ik een bezoek brengen aan een dierenarts. Die kan je een antibiotica kuur voorschrijven. Het is sowieso verstandig om een dierenarts er even naar te laten kijken. Het is namelijk een vrij moeilijk te behandelen infectie.